Mint látjuk, halljuk, Obamától hangos a média.

Hangos? Inkább zeng, harsog!

Soha ennyi ember nem vett részt Amerikában elnök-beiktatáson, soha nem választottak afroamerikait az USA elnökévé. Tán még sosem nézték ennyien a beiktatást a televízióban.... és ki tudja, meddig lehetne mégy sorolni az Obamával kapcsolatos rekordokat.

Vajon mi a titka? Miért kelt ekkora szenzációt?

 

Ennek több oka lehet.

 

A legszembetűnőbb tény, a külsőség, a megjelenés:

Barack Obama igazán jóképű fickó, van egy kellemes kisugárzása, amelytől kedvesnek és szimbatikusnak tűnik - legalábbis innen, szűk 15 ezer kilométerről.

És ami talán a legvonzóbbá teszi az az elbűvölő mosolya :D

 

A többi tényezőt illetően:

Úgy tűnik Amerika besokallt. Elege lett a bush-rendszerből. Elege lett a háborúkból, a gyászból, a szomorúságból, a gyűlölködésből. Hogy fegyverekre és emberölésre költik az adófizetők milliárdjait. Hogy lelkiismeret nélkül próbálják hazugságokkal tömködni a választók fejét. És elegük lett a válságból, meg a rémísztgetésekből is.

Valami újra vágynak.

Inkább vállalják az "újjal" járó lehetséges kockázatot, csak történjen valami jó.

 

Az, hogy most először nem fehér-bőrű embert választottak elnöküknek, azt bizonytja, hogy kezdenek eltűnni az előítéletek. A tradícionális külsőségek fontossága alábbhagyott. De ne feledjük, az új elnöknek nagy segítségére voltak azok az EMBEREK, akik kitaposták előtte a hosszú és göcsörtös ösvényt. Hisz a több évszásados elnyomás ellenére ők sokat adtak a világnak, nekünk. Tehetségükkel, jószándékukkal és főleg kitartásukkal bebizonyították,  hogy az összes rasszista elmélet mehet a levesbe.

Csak néhány nevet említve:

Marrtin Luther King

Jimmy Hendrix

Aretha Loise Franklin

Nelson Mandela

Will Smith

Denzel Washington

Morgan Freeman

Whitney Houston

Craig David

Steve Wonder

Carl Lewis

...

Lehet, hogy kezd kinyilni az amerikaiak szeme, és jó irányba változik az értékrendjük?

 

Bár az is igaz, hogy Obama elnökjelöltként rengeteg ígéretet tett.

Pl.: az iraki háború befejezése, a globális felmelegedés elleni harc, átfogó oktatási reformok, a rászorulók fűtésköltségeinek enyhítése,  az egészségügyi rendszer reformja, az alternatív energiaforrások támogatása.... stb.

Számos vélemény szól arról, hogy mindez ígéret is marad, azaz túl szép, hogy igaz legyen, igaz lehessen.

Arról is beszámoltak a hírek, hogy Obamát rengeteg pénzzel támogatták kampányának sikere érdekében. De kik?

Bárkik is voltak, valószínűleg (sajnos) nem önzetlenségből segítették. Nyilván majd várnak cseréba valamit.

 

Nos, én csak egy hétköznapi ember vagyok, nem látom, sőt nem is láthatom át Obama esélyeit és lehetőségeit ígéretei betartására. De hátha sikerül neki legalább egy kicsiny részt megvalósítania mindebből.

No majd kiderül.

Én nagyon szurkolok neki :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://day-by-day.blog.hu/api/trackback/id/tr75893372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gonzo 2009.01.21. 23:18:31

Obama már történelem, első afroamerikai elnökként már beírta magát a könyvekbe, és ha csúnyán akarnék fogalmazni, akkor azt mondanám a körülmények ideálisak ahhoz, hogy hőssé is váljon. A válság, a környezetvédelem, rasszizmus ezekbe ha jól nyúl bele, akkor nincs megállás. Nincsenek illuzióim az USÁval szemben, de neki drukkolok.

Kis Prücsök 2009.01.22. 09:48:32

Vessétek rám a köveket...mert megérdemlem. Nekem Obamáról az első, ami az eszembe jutott... afroamerikai elnök=világvége. Túl sok filmet láttam :). De nézz csak utána. Ahol gebasz lesz és világméretű, az elnök színesbőrű vagy nő. Nos, úgy vélem, probléma most is van elég, világméretű is, az elnökünk is meg van hozzá... bízom az amerikaiakban... mindig happy end a filmjük vége. :)
süti beállítások módosítása